День Державного прапора України


Головна Богослов'я День Державного прапора України

 

Люди завжди творять довкола себе простір символів: вислови, образи, предмети, явища — список може тривати, і в ньому варто згадати так само національні символи: культурні пам’ятки, герб, прапор… 

 

Але люди не тільки творять ці символи, вони постійно наповнюють їх ореолом значень, конотацій, зв’язків. На мою думку, за символами часто ховається ще дещо — цінності, які вони уособлюють або з якими можуть асоціюватися.

 

У цей день мені хотілося б згадати, які цінності я мрію бачити за синьо-жовтим стягом. Я мрію, щоб це були цінності, кольору «неба»: чесність, вірність, любов, справедливість, рівність, визнання цінності людського життя й гідності, прийняття іншого в його іншості, здатність бути єдиними, попри різності (перелік можна продовжувати). 

 

А ще я мрію про плоди, які виростають з таких цінностей — про рясні плоди, як велике поле доброї золотої пшениці. Я мрію про суспільство, де пануватиме справедливе й належне використання влади, праведна й чесна поведінка громадян одне до одного. Хай це радше символічно, ніж богословськи, але я мрію про «дім хліба», де навіть попри навколишній хаос зостається місце для життя й надії в повсякденній вірності цінностям на своїй землі.

 

 

Програми за нампрямком

 

Певно, така ідилічна картинка — не найкращий нарис для важких часів. Але всі мрії втілюються від того, що люди побачили обриси майбутнього й боролися за нього. Багато прийдешніх поколінь бачили майбутнє України й вкорінювали в її поле символів важливі цінності, часто сплачуючи за то важку ціну. Сьогодні чимало мужніх людей поглиблюють ці цінності й надбудовують нові, несучи наш синьо-жовтий стяг у звільнені міста, на стадіони та різні сцени й зали світу…

 

Я вдячна за цю дивовижну кількасотрічну естафету й вірю, що ми не втратимо цей синьо-жовтий символ нашої держави, що з Божою допомогою додамо до нього ще багато доброго й вічного та передамо його в надійні руки далі.

 

 

Авторка: Ангеліна Кравченко, студентка програми «Прикладне богословʼя».

Аполітичність, що вбиває

  Сьогодні багато українці очікують опозиційної реакції від російських християнських лідерів,...

Детальніше

Війна та місія в місті

  «Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали...

Детальніше

День Незалежності

  31-й рік незалежності України вже ввійшов в історію. Цьогорічна незалежність – не просто...

Детальніше

День Соборності України

      Що символізує День Соборності України? До подій 24 лютого 2022 року мало хто...

Детальніше

Євангеліє проти “русского мира”

  Уже ні для кого не таємниця, що за агресією Російської Федерації та путінським правлінням...

Детальніше

Життя і служіння семінарії в умовах війни

  Завершується вісімнадцятий день війни й третя неділя, коли багато помісних церков в Україні...

Детальніше

Проєкт “Вінтеризація”

        Волонтерство стало великою частиною життя семінарії. Хто б міг...

Детальніше

Підпишіться на новини